Quantcast
Channel: Nieuws van hersentraining.startpagina.nl
Viewing all 295 articles
Browse latest View live

Presentaties bij lerarenopleidingen

$
0
0
Medewerkers van CELSTEC, het onderzoeksinstituut van de Open Universiteit, geven deze maand weer een aantal lezingen en workshops voor studenten van (leraren)opleidingen. Ze zijn onder andere actief bij de Fontys lerarenopleiding (FLOS) en Avans Hogeschool. FLOS-symposium 'Het Puberbrein' Tijdens het symposium 'Het Puberbrein' van de Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) gaf dr. Renate de Groot een presentatie over recent hersenonderzoek over uitrijping van de hersenen.

Club 8 is bezet tijdens Koninginnenacht

$
0
0
Feest: BezetLocatie: 8 Datum: 29 april 2012Winactie: Bezet actieStad: Amsterdamgepubliceerd op zaterdag 7 april 2012 om 15:00, 71x bekekenClub 8 is traditiegetrouw Bezet met Koninginnenacht. Altijd rommelig en altijd gezellig.

Promotie: Taallerend brein is verrassend dynamisch

$
0
0
De hersenen van jongvolwassenen die een tweede taal leren, laten al vrij snel structurele veranderingen zien. Opvallend genoeg ook in de rechterhersenhelft. Later in het leertraject verdwijnen deze weer. De studie is onderdeel van het veelzijdige proefschrift van Huadong Xiang naar taalnetwerken in het brein. 'We zijn verrast door de dynamiek.' Xiang promoveert op 16 april. Als je iets leert, verandert er iets in je hoofd, zoveel is duidelijk.

Intieme hersenscans

$
0
0
Met hersenscans gedachten lezen; spannend maar wel érg onbetrouwbaar, vindt neurowetenschapper Nienke van Atteveldt. Ze is één van de winnaars van de blogwedstrijd Intieme technologie van het Rathenau Instituut. Onze gedachten zijn misschien wel ons intiemste bezit.

Verband angstreactie en genetische aanleg

$
0
0
Basale a 1f3a ngstreacties hangen samen met genetische aanleg. Mensen met een veelvoorkomend genotype van een bepaald gen vertonen heftigere angstreacties dan normaal, blijkt uit onderzoek van Floris Klumpers.De promovendus komt tot deze conclusie door angstreacties op te roepen via de dreiging van een vervelende, doch ongevaarlijke elektrische schok.Daarnaast keek hij met een nieuwe onderzoeksopzet welke hersengebieden ervoor zorgen dat mensen weer kalmeren wanneer er geen gevaar meer dreigt.

Emoties zijn schreeuwende aandachttrekkers

$
0
0
Emotionele gebeurtenissen trekken snel onze aandacht. En nu is eindelijk duidelijk hoe emoties de aandacht van ons brein opeisen. Waarom richten mensen automatisch hun aandacht op emotionele gebeurtenissen? Een nieuwe studie onder apen, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neuroscience, kan dit verklaren. Wetenschappers wisten al langer dat er een connectie bestaat tussen het hersendeel dat emotie reguleert en het hersendeel dat aandacht reguleert.

Taallerend brein is verrassend dynamisch

$
0
0
Als je iets leert, verandert er iets in je hoofd, zoveel is duidelijk. De vraag is: gaan bestaande hersencellen iets anders doen (functionele veranderingen), of verandert iets in de structuur van de hersencellen en de vezelbanen (structurele veranderingen). Dat eerste is zeker het geval, maar aarzelend komen er ook aanwijzingen voor structurele veranderingen. Met Diffusie Tensor Imaging kunnen anatomische verbindingen in het brein in beeld worden gebracht.

Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap

$
0
0
Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap is een documentaire-drieluik dat wordt uitgezonden op 18, 19 en 20 april, Na Nieuwsuur op Nederland 2

Universiteitsfonds Limburg schenkt EUR 250.000 aan hersenonderzoek

$
0
0
De voorzitter van het Universiteitsfonds Limburg, gouverneur Theo Bovens, heeft gisteravond tijdens het jaarlijkse Maastricht University Dinner, een schenking ten bedrage van - 250.000 toegezegd ten behoeve van hersenonderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Brains Unlimited BV; een samenwerking van UM, MUMC+ en Provincie Limburg. Hiertoe bouwt men momenteel een scannerlab in Randwijck.

Gehechtheid en ontplooiing zijn nodig voor aankunnen

$
0
0
Kunnen of aankunnen, dat geldt voor cliënten, maar net zo goed voor zorgverleners. We weten veel, maar kunnen wij onze kennis ook toepassen in de praktijk? Daarmee opende Ad van Leeuwen, bestuurder van Ons tweede thuis (Aalsmeer) het symposium Kunnen en Aankunnen op 12 april. Kunnen en aankunnen heeft alles te maken met gehechtheid en ontplooiing, zo stelde Carlo Schuengel, hoogleraar ontwikkelingspedagogiek aan de Vrije universiteit in Amsterdam, in zijn lezing op het symposium.

Lerende cellen: de moleculaire biologie van ons geheugen

$
0
0
Hoe leren wij eigenlijk? En hoe onthouden we? Bestaan er dingen als geheugeneiwitten? Celbioloog Casper Hoogenraad wil onze leerprocessen op moleculair niveau begrijpen. Hij onderzoekt de functie van eiwitten in zenuwcellen in de hippocampus. Daarin schuilt volgens hem het geheim van ons geheugen. Casper Hoogenraad is lid van De Jonge Akademie. De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Erasmus MC volop in Nature Genetics

$
0
0
Maar liefst zeven onderzoekers van het Erasmus MC publiceren deze maand zes artikelen in het gerenommeerde vakblad Nature Genetics. Rotterdam De meeste Erasmus MC"ers zijn eerste, dus belangrijkste auteur van de publicaties. De onderzoeksgegevens komen mede uit de grote Rotterdamse bevolkingsstudies, waarin grote genetische databases zijn opgezet onder leiding van prof. André Uitterlinden. Broze botten Het artikel van dr.

SARA begint aanbesteding nieuwe supercomputer

$
0
0
Het Amsterdamse instituut SARA is begonnen met de aanschaf van een nieuwe supercomputer. De huidige supercomputer wordt in augustus vier jaar en is dus verouderd. Voor de opvolger is een bedrag van 10 miljoen euro gereserveerd.Van die 10 miljoen euro moet de supercomputer drie jaar kunnen draaien. "Aanvankelijk wilden we 17 miljoen euro reserveren voor vijf jaar, maar dat hebben we nog niet binnen", zegt adjunct-directeur Peter Michielse van SARA.

50 modellen voor ontwikkeling van lichaam en geest

$
0
0
Al gehoord van de Emotional Freedom Technique? De EMDR, neurofeedback of biografische methode? Of toch liever paardencoaching, stemcoaching, theorie U of de machtsdriehoek? Het zijn allemaal coachingsmodellen. Nu samengevat in Het Groot Coachingsmodellenboek. Alexandra Lindner en Anja Munters zijn twee van de auteurs. Er zijn al heel veel boeken over coaching verschenen, ook modellenboeken. Waarom moest dit boek er toch komen? AL: Er zijn inderdaad nogal wat boeken.

Samenhang genen, hersengrootte en intelligentie aangetoond

$
0
0
Voor het eerst is aangetoond dat er een samenhang is tussen genen, hersengrootte en intelligentie. De gevonden effecten zijn klein en niet allesbepalend, maar ze zijn er. En ze zijn gevonden omdat vele wetenschappers, onder wie onderzoekers van het Nijmeegse Donders Instituut, data over meer dan 21.000 proefpersonen hebben gedeeld.

Het kleine verschil duikt op in de MRI-scan

$
0
0
Er is een gen dat invloed heeft op de grootte van de hippocampus, wat weer voorspellende waarde heeft voor hersenziektes als Alzheimer, schizofrenie en zware depressie. Een ander gen bleek invloed op het IQ te hebben. De effecten zijn klein, maar toch significant door het grote aantal deelnemers.

Verband genen, hersenen en intelligentie

$
0
0
BAARN - Voor het eerst is er aangetoond dat er een samenhang is tussen genen, hersengrootte en intelligentie. De gevonden effecten zijn klein en niet alles bepalend. Maar ze zijn er wel degelijk.Dat blijkt uit een bundeling van de resultaten van meer dan tweehonderd wetenschappers van het ENIGMA-consortium, onder wie onderzoekers van het Nijmeegse Donders Instituut. Het betreft de gegevens meer dan 21.000 proefpersonen.

Project ENIGMA spoort hersengenen op

$
0
0
Het kleine verschil duikt op in de MRI-scan Het grootschalig combineren van MRI-scans en genetisch onderzoek levert nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek Er is een gen dat invloed heeft op de grootte van de hippocampus, wat weer voorspellende waarde heeft voor hersenziektes als Alzheimer, schizofrenie en zware depressie. Een ander gen bleek invloed op het IQ te hebben. De effecten zijn klein, maar toch significant door het grote aantal deelnemers.

Wetenschappers ontdekken intelligentie-gen

$
0
0
woensdag 18 april 2012 14:32 Wetenschappers zijn er door een grootschalig internationaal onderzoek in geslaagd een menselijk gen te ontdekken dat invloed heeft op het IQ. Intelligentie hangt samen met één bepaald gen Lees ook de weblog Zeker Weten: Waarom is het erven van intellect een taboe, Angie? Dat meldt De Standaard.207 wetenschappers hebben meegewerkt aan het onderzoek, dat in Nature Genetics is gepubliceerd.

De schade van de "verschoolsing"

$
0
0
19 april 2012 - 13:26 | Met de Wet op het Basisonderwijs verdween in 1985 na dertig jaar de kleuterschool. Een historische vergissing die moet worden teruggedraaid, zeggen pedagoog Wilna Meijer en hoogleraar Sieneke Goorhuis. De verschoolsing van het kleuteronderwijs is schadelijk voor het kind. "Wat doen wij onze kinderen aan?!" Een aanklacht tegen het economisch denken in het onderwijs.
Viewing all 295 articles
Browse latest View live