voor de Labyrint Publieksprijs 2011 Deze week (tot 23 mei) kan het algemene publiek, dus ook medewerkers en studenten van de FPN, zijn stem uitbrengen voor de toekenning van de Labyrint Publieksprijs 2011. Een van de 13 kanshebbers is een team van Cognitive Neuroscience dat met het voorstel "Brein in Beeld" door de voorronde is gekomen van de Academisch Jaarprijs 2011. De Labyrint Publieksprijs wordt uitgereikt in het kader van de Academische Jaarprijs.
↧
Stem deze week op team "Brein in Beeld"
↧
Major budget cut strikes sour note
Geplaatst door Paul de Kuyper op wo, 18-05-2011 - 16:30 Following proposed cutbacks by the UT Executive Board on sports and cultural activities, ten UT sports associations fear they will lose funding to rent external sport facilities. In extensive budget cuts, already approved by the UT Executive Board, a reduction in expenses by €800,000 is planned to happen before 2015. Effective in 2012, the board has announced a budget cut of €140,000.
↧
↧
Proefdierprotest bij Dies
Een groepje van zo'n vijftien actievoerders zal vandaag op de campus actief zijn. Ze zijn lid van de Anti Dierproeven Coalitie en ze zijn boos. Boos op de RU, omdat deze zestien resusapen gebruikt voor hersenonderzoek. De groep demonstranten startte haar actie voor de Studentenkerk maar doet in de loop van de dag nog twee andere locaties aan.
↧
Apple is een religie
Hersenonderzoek heeft aangetoond dat Apple religieuze effecten veroorzaakt bij fans. Lees meer...
↧
Hersenonderzoek niet belastend voor baby
Het meten van hersenschade bij pasgeborenen met een aEEG en NIRS is niet belastend. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Henk ter Horst. De aEEG-techniek blijkt een bijdrage te leveren aan het hersenonderzoek bij baby"s die bij de geboorte zuurstofgebrek hebben opgelopen. Als ook NIRS wordt gebruikt, kunnen artsen een scherpere diagnose stellen en de behandeling mogelijk verder verbeteren. HersenactiviteitOm een aEEG af te nemen, worden drie elektroden op het hoofd van de pasgeborene geplaatst.
↧
↧
Empathische muzikant herkent improvisatie
Jazzmuzikanten zijn in staat om te horen of een andere muzikant improviseert of niet. En dat gaat beter als de luisteraar empathisch is, zo blijkt. De onderzoekers lieten zes jazzmuzikanten improviseren. Vervolgens schreven de wetenschappers bladmuziek bij de improvisatie van de muzikanten en lieten andere muzikanten de muziek instuderen. Daarna namen ze de ingestudeerde stukken op en vergeleken die met de improvisatie.
↧
Schizofreniepatiënten relativeren slechter
Het ziekte-inzicht van schizofrenie patiënten hangt samen met hun sociale en emotionele vaardigheden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Lisette van der Meer. De hersengebieden die betrokken zijn bij ziekte-inzicht en sociale en emotionele vaardigheden, blijken te overlappen. Van der Meer, die op 25 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen, deed hersenonderzoek onder gezonde mensen, schizofrene patiënten en familieleden van mensen met schizofrenie.
↧
Borstvoeding verandert brein van moeder
Het brein van vrouwen die borstvoeding geven reageert veel sterker op een huilende baby dan dat van vrouwen die het bij flesvoeding houden. Het onderzoek toont aan dat borstvoeding de band tussen moeder en kind kan versterken. Nu is dat op zichzelf natuurlijk niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat die verandering mogelijk in het brein plaatsvindt. Onderzoek De onderzoekers bestudeerden zeventien moeders. Ongeveer de helft gaf hun baby borstvoeding. De rest van de baby's kreeg flesvoeding.
↧
'Borstvoeding verandert hersenactiviteit van moeder'
AMSTERDAM - Als vrouwen borstvoeding geven aan hun baby, verandert de activiteit in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor moedergevoelens. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
↧
↧
'Borstvoeding beïnvloedt hersenactiviteit van moeder'
Wanneer vrouwen borstvoeding geven aan hun baby, verandert de activiteit in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor moedergevoelens. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De gemeten veranderingen in de hersenen beïnvloeden...
↧
Gering verband Creutzfeldt-Jakob en BSE
In Nederland overlijden jaarlijks vijftien mensen aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Het verband met de gekkekoeienziekte is hier echter gering gebleven: tot nu toe is slechts in drie gevallen de consumptie van met BSE besmet rundvlees als oorzaak achterhaald. Dat concluderen pathologen van het UMC Utrecht, die tussen 1997 en 2007 in het Nederlandse Surveillance Centrum voor Prionziekten 280 obducties uitvoerden bij patiënten van wie werd vermoed dat ze aan Creutzfeldt-Jakob leden.
↧
Wetenschap ontdekt aan/uit-knop van geheugen
Wetenschappers zijn er in experimenten met ratten in geslaagd om het geheugen van de dieren 'uit te zetten' en weer te activeren. De onderzoekers bestudeerden de hippocampus van de dieren. In dit deel van de hersenen worden herinneringen aangemaakt. Communicatie tussen twee delen van de hippocampus maakt het mogelijk dat herinneringen die we ons enkel op de korte termijn kunnen herinneren worden omgezet in herinneringen die we ons ook nog op de lange termijn kunnen herinneren.
↧
Remco Claassen: "Breng je boodschap op de piek van de aandacht"
Met het nieuwste boek van Remco Claassen is het min of meer als met de cacaobus van Droste. Op die bus staat een verpleegster met een dienblad in haar handen met daarop een cacaobus. Op die cacaobus staat een verpleegster met een dienblad, etc. etc. Verbaal Meesterschap.
↧
↧
Avans heeft te weinig gedaan met excellente studenten
Proceseigenaar Lidwien Jacobs is teleurgesteld in de resultaten van het meerjarenbeleidsplan 2007-2010 als het gaat om het onderdeel excellente studenten. 'We zijn...
↧
Schots brein achter megaproject UM
21 juni 2011 - De Universiteit Maastricht heeft Ross McLennan benoemd tot CEO van het prestigieuze centrum 'Brains Unlimited BV'. Met dit project ontwikkelt de Maastricht Health Campus een nieuw platform voor neuro-imaging met zeldzaam sterke scanners om meer te ontdekken over ziektes als Alzheimer, Parkinson en epilepsie. Dat moet leiden tot spin-off bedrijven en de opzet van nieuwe opleidingen.
↧
'Stadsmensen hebben vaker psychische klachten'
donderdag 23 juni 2011 16:30 Hersenstructuren van stadsmensen lijken anders te zijn dan die van plattelandsbewoners. Door andere afstellingen in stressgevoelige delen van de hersenen, reageren stadsbewoners heftiger op lastige situaties. Leven in steden kan heel stressvol zijn Deze Speciale Editie Ons Brein geeft alles weer over onze hersenen. Hoe ze werken en hoe u ze scherp houdt.
↧
Weg kwijt op vakantie? Gebruik je hippocampus
Mensen die goed kunnen navigeren onthouden ruimtelijke gegevens op een andere plek in hun brein dan mensen die slecht de weg kunnen vinden. Dat blijkt uit een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Promovendus Joost Wegman onderzocht individuele verschillen in het ruimtelijk geheugen met een virtuele navigatietaak in de fMRI-scanner, waarbij niet alleen hun hersenactiviteit maar ook hun oogbewegingen nauwkeurig werden geregistreerd.
↧
↧
Verdwaalde en verdwaasde keizerspinguïn at zand en drijfhout
Misschien werkte de hippocampus van deze jonge keizerspinguïn niet goed dat hij op een strand op Nieuw-Zeeland belandde, 3200 kilometer van Antarctica. Zand zag hij aan voor sneeuw, en hij at drijfhout om zijn maag te vullen. Volgens persbureau AP wilden dierenartsen de natuur op zijn beloop laten. Maar omdat de gezondheid van 'Happy feet' achteruit ging en hij lusteloos werd, is het dier overgebracht naar een dierentuin in Wellington, achterop een vrachtwagen in een gekoelde container.
↧
Doughnuts en koffie maken je depressief
Een klein miljoen Belgen zou geregeld antidepressiva nemen om zich beter te voelen, maar ook wat je eet en je levensstijl hebben een grote invloed op je gemoed. Doughnuts Hoewel comfort food bedoeld is om te troosten, doet het net het omgekeerde. Doughnuts, en bij uitbreiding alle voedsel met veel vet of suiker, veroorzaken een kleine euforische piek, maar na de rush komt het dipje.
↧
Onderzoek naar hersenen is hip
Gebaseerd op: Elsevier (18-6-2011)Hersenonderzoek is in de afgelopen jaren hip geworden en een aantal wetenschappelijke boeken over de grijze materie is zelfs uitgegroeid tot bestseller. Het menselijk brein is echter een complex onderwerp. Lezers worden geconfronteerd met termen als hypothalamus, de mediale voorhersenbundel en de nucleus accumbens. Auteurs als Margriet Sitskoorn en Eveline Crone zijn in staat om begrijpelijk en smakelijk te schrijven over het brein.
↧