Nieuwe, spectaculaire kennis De neurowetenschap is één van de snelst groeiende wetenschappen. In sneltreinvaart wordt er steeds meer bekend over de werking van het brein en het functioneren van mensen. En daarmee komt er spectaculaire kennis boven drijven over leiderschap, beslissen, manipuleren en zelfsturing. En daar kunt u uw voordeel mee doen! Zonder hersenkennis, geen mensenkennis De kans is echter groot dat u nog niet bent ingeleid in de wereld van het brein.
↧
Breinkunde voor managers
↧
Hersenscan kan aanslaan behandeling voorspellen
(Psy.nl) - Een EEG als leidraad voor het kiezen van een op de individuele patiënt toegesneden psychiatrische behandeling. Volgens promovendus Martijn Arns is die toekomst dichterbij dan we denken. 'Hersenonderzoek kan duidelijk maken of een behandeling voor depressie zal aanslaan.' Lees een interview met Martijn Arns op Psy.nl Categorie: Behandelmethoden, Depressie Tags: Hersenscan
↧
↧
EEG wijst de weg naar de beste behandeling van adhd en depressie
Een EEG als leidraad voor het kiezen van een op de individuele patiënt toegesneden psychiatrische behandeling. Volgens promovendus Martijn Arns is die toekomst dichterbij dan we denken. 'Hersenonderzoek kan duidelijk maken of een behandeling voor adhd of depressie zal aanslaan.' Wat was de aanleiding voor uw onderzoek? 'Van veel geneesmiddelen, bijvoorbeeld pijnstillers, weten we dat ze bij een grote meerderheid van de patiënten werken. In de psychiatrie ligt dat helaas anders.
↧
OU onderzoekt hersenen van bezoekers van Continium Kerkrade
Dit is een origineel bericht van Open UniversiteitBezoekers aan de expositie Get Smart - Entertain your Brain in het Discovery Center Continium in Kerkrade kunnen meedoen aan onderzoek van de Open Universiteit naar de werking van de hersenen. Registreer met een oogbewegingmeter hoe je naar de expositie kijkt. Onderzoek wat het effect is van vermoeidheid op het functioneren van je hersenen.
↧
EEG als leidraad voor beste behandeling ADHD
In de toekomst kan hersenonderzoek duidelijk maken of een behandeling voor ADHD of depressie zal aanslaan. Dit zegt Martijn Arns, die op 23 december promoveert aan de Un. Utrecht op het proefschrift Personalized medicine in ADHD and depression.De aanleiding voor het onderzoek was dat men in de psychiatrie niet weet hoe medicatie bij patiënten werkt.
↧
↧
'Je zult wel gek zijn, met een vwo-diploma naar het mbo! Of toch niet?'
Ouders zouden juist trots moeten zijn op hun kinderen die de 'motor van de economie' gaan dienen met mbo-diploma, dan dat ze opgeleid worden voor werkloosheid. Dat vindt pedagoge Mirjam Schöttelndreier. var id2 = '0.5981883520117492'; Het mbo levert broodnodige vaklui en vangt steeds vaker kinderen uit de hogere (school)kringen op Het middelbaar beroepsonderwijs heeft geen goede pers. Vorige week was het weer raak: 13 procent ofwel een op de zeven opleidingen geeft te weinig les.
↧
Genvariant maakt vrouwen optimistischer
Vrouwen zijn optimistischer als ze een bepaalde genetische variant van de mineralocorticoïd receptor (MR) hebben. Genetische variatie in de hersenreceptor beïnvloedt de gevoeligheid voor stress en depressie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Liane Klok. 'We zagen dat vrouwen met deze MR-genvariant minder gedachten van hopeloosheid hebben, wat samenhangt met een kleinere kans op depressiviteit', zegt Klok.
↧
OLB Stenden Assen organiseert Jenaplanstudentenconferentie
Vrijdag 13 januari, van 10 tot 16.15 uur organiseert Stenden Hogeschool, locatie de Eekhorst in Assen, de landelijke Jenaplanstudentenconferentie. Centrale thema: hoofd, hart en handen Thea Wieringa van Stenden Assen: "Hoofd, hart en handen zijn de drie begrippen die centraal staan deze dag. Ze bieden rijke aanknopingspunten met hersenen.
↧
Zeldzaam Zeepaardje Morgan opgevangen in Piratenpark en Zeeaquarium Het Arsenaal in Vlissingen.
VLISSINGEN - Er is afgelopen week een zeldzaam zeepaardje (Hippocampus Hippocampus) gevangen in de Michiel de Ruyterhaven in Vlissingen. Het zeepaardje was nog maar 3 cm lang en was erg mager. Het diertje is overgebracht naar een speciaal aquarium van Het Arsenaal. Speciale voeding Bij het Arsenaal hebben ze ruime ervaring met het houden van zeepaardjes. Het zeepaardje Morgan was ondervoed en accepteerde geen dood voedsel.
↧
↧
EEG voorspelt juiste therapie voor ADHD en depressie
De behandeling van ADHD en depressie zou moeten uitgaan van een EEG-onderzoek. Volgens promovendus Martijn Arns van de Universiteit Utrecht is de juiste behandeling op die manier beter te bepalen dan door te kijken naar gedrag. In de toekomst zou de patiënt, na een eenvoudig EEG-onderzoek, een gepersonaliseerde behandeling kunnen ondergaan. Medicijnen als ritalin en antidepressiva blijken bij lang niet alle patiënten met ADHD of een depressie effectief.
↧
EEG voorspelt juiste behandeling bij ADHD en depressie
Hersenonderzoek betere voorspeller voor behandeling dan gedrag Antidepressiva voor mensen met een depressie en ritalin voor ADHD-patiënten. Het zijn de geijkte medicinale behandelingen bij dergelijke aandoeningen. Maar de medicijnen blijken lang niet altijd even effectief voor alle patiënten. Promovendus Martijn Arns deed onderzoek naar het voorspellen van de juiste behandelmethode bij depressie en ADHD.
↧
Mijn brein in het jaar 2045
In 2045 ga ik naar de huisarts voor een routine check-up. Ik laat mijn bloeddruk, cholesterol en hartslag nakijken, maar ik krijg ook een psychische routinecontrole. Mijn jaarlijkse winterdip is hardnekkiger dan in andere jaren. Mijn vermoeidheid verdwijnt niet en geregeld overvalt me een gevoel van neerslachtigheid. Ik ben niet bovengemiddeld gevoelig voor serotonine- en cortisolafwijkingen, zegt mijn arts. Dat leidt hij af uit mijn genetisch profiel.
↧
EEG betere voorspeller ADHD-behandeling dan gedrag
Met hersenonderzoek blijkt beter vast te stellen bij welke behandeling een patiënt met ADHD of een depressie gebaat is, dan door alleen te kijken naar zijn of haar gedrag. Promovendus Martijn Arns van de Universiteit Utrecht (UU) pleit voor meer gebruik van gepersonaliseerde behandelingen binnen...
↧
↧
EEG voorspelt juiste therapie ADHD en depressie
Behandelaars van ADHD en depressie moeten EEG-onderzoek als uitgangspunt nemen voor diagnoses. Volgens promovendus Martijn Arns is de juiste behandeling op die manier beter te bepalen dan door te kijken naar gedrag. De Utrechtse onderzoeker pleit voor meer gebruik van gepersonaliseerde behandelingen binnen de psychiatrie.
↧
EEG voorspelt juiste behandeling ADHD en depressie
UTRECHT - Antidepressiva voor mensen met een depressie en ritalin voor ADHD-patiënten zijn de geijkte medicijnen. Maar ze zijn niet bij iedereen effectief. Volgens promovendus Martijn Arns kan EEG-onderzoek de juiste behandeling voorspellen.
↧
Fysieke eigenschappen van neuronen beïnvloeden informatieverwerking
PromotieMw. F. ZeldenrustNeural coding with spikes and bursts. Characterizing neurons and networks with noisy input De hersenen verwerken voortdurend informatie uit hun omgeving. Fleur Zeldenrust onderzocht op het niveau van hersencellen (neuronen) hoe deze informatieverwerking plaatsvindt, ofwel wat de 'neurale code' is. Dit onderzocht ze met zowel experimentele waarnemingen als theoretische modellen.
↧
Hersenonderzoek betere voorspeller voor behandeling dan gedrag
Voor dit artikel is een abonnement nodig. Samenvatting: EEG voorspelt juiste behandeling bij ADHD en depressie
↧
↧
Ex-spelers American Football naar rechter om hersenschade
Een grote groep voormalige spelers uit het American Football heeft de National Football League (NFL) in Miami voor de rechter gesleept. De ex-spelers klagen de organisatie aan voor ernstige en permanente hersenschade, die het gevolg zou zijn van ...
↧
Parasieten aan het roer
Waarom zoekt een rat contact met katten? Wat bezielt een sprinkhaan die niet kan zwemmen en toch het ruime sop kiest? Het lijkt regelrecht uit een sciencefiction film te komen, maar dit vreemde gedrag komt door parasieten die in staat zijn de controle compleet van hun gastheren over te nemen. Vaak met de dood van de gastheer in kwestie tot gevolg.
↧
Steuncellen regelen communicatie in het brein
AMSTERDAM - Cellen in onze hersenen waarvan werd gedacht dat ze alleen voor stevigheid zorgen, blijken een belangrijke rol te spelen bij de verwerking van signalen door onze hersenen.
↧